Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2009. júl. 13.

Napirend
Az óvodába lépés nagy változást jelent a gyermek életében, mert a családi környezetből egy ismeretlen világba csöppen a gyermek. Az óvoda nem pótolhatja a gyermek számára a családot, de nyugodt, barátságos, légkört teremthet, ahol biztonságban és jól érezheti magát minden gyermek. Ahol kedve szerint játszhat, gazdag, változatos tevékenységekben fejlődhet egész személyisége. Az óvodában, de otthon is az állandó napirend adja ennek a korosztálynak a nyugalmat és a biztonságérzetet. Gondoljunk csak arra, milyen a gyermek reakciója olyankor, ha valami nem úgy történik otthon, ahogy "szokott". Az óvodában ugyanez a helyzet, ha valami változás történik a napirendben, azonnal rákérdeznek a változás okára. Ilyen lehet pl. óvodában egy-egy színház, mozi látogatás, kirándulás. Ezek az események azonban nem zavarják meg a gyermekek nyugalmát, hiszen már napokkal előtte készülünk rájuk.Ez a mi csoportunk napirendje:
Időtartam
A tevékenység megnevezése


630-12

1200-1300

1300-1700


Megfelelő időtartamú, párhuzamosan végezhető, differenciált tevékenységek
  • a szabad  mozgás
  • műveltségi tartalmak közvetítése
  • növekvő időtartamú (5-35 perces)
  • gondozás és önkiszolgálás
  • folyamatos tízórai
  • játék, vagy séta a szabadban
  • különböző munkatevékenységek


Gondozás, önkiszolgálás, ebéd

Pihenés, alvás,
az egyéni alvásigény figyelembevételével, folyamatos ébredés, gondozás, önkiszolgálás, uzsonna.
Játék a szabadban, folyamatos hazamenetel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...