Az oldalamon óvodával és az óvodás korú gyermekekkel kapcsolatos dolgokról, valamint a varrott játékok készítéséről olvashatsz. Legszívesebben Waldorf babákat, manókat, bábokat készítek.

Ajánlom az oldalam óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra".

Szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről, esetleg saját készítésű játékok varrására vállalkoznának gyermekük fejlődése érdekében.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2010. dec. 12.

Játék a mágnessel

Több helyen olvastam már a mágnes játékban való alkalmazásáról..Gondoltam én is kipróbálom az oviban. A mágnes azért nem volt teljesen ismeretlen a gyerekek számára, mert már játszottunk vele, megfigyeltük, hogy vonzzák, ill. taszítják egymást.

A testünk témakörben mágnes segítségével sok minden megismerésére és gyakorlására nyílt lehetőség.

Körberajzoltam a jobb és a bal tenyeremet. Oldaliság (jobb, bal) gyakorlása. Lehetőség volt összehasonlításra (kisebb, nagyobb tenyér).

Az ujjakra számképet rajzoltam. Egy pötty hüvelykujj, két pötty mutató.....stb.- ujjak megnevezése. A sorszámlálást is tudtuk gyakorolni: első a hüvelykujj...ötödik a kisujj.

Egy kis pillangós mágnest irányítottak az alsó mágnes mozgatásával az ujjakhoz.

Közben pedig még egy mondókát is mondogattunk:

Kicsi kövér Hüvelykapó,
Mellette van a mutató.
Langaléta hosszú bátyja,
Meg a gyenge fiacskája,
Pöttöm Jancsi itt a végén,
Kicsi Pisti kezecskéjén.

Nagyon élvezték ezt a játékot, a mai napig előveszik és játsszák. Sőt, mivel nagyon szeretik a labirintust, készítettünk mágneses labirintust. Ugyanazon az elven alapszik, mint a tenyeres játék, csak itt a kertből a házba kell bevinni a virágot.(A felső mágnesen virág van, amit az lap alján lévő mágnessel mozgathatnak).A mágneses játékok sok türelmet, kitartást, figyelmet, koncentrációt, kézügyességet igényelnek a gyermekektől - éppen ezért fejlesztő hatásúak. Az egészben pedig az a legjobb, hogy mindez játékosan történik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...