Rendszeres olvasók

2011. jún. 29.

Nyári időtöltések 2.


Szerencsések azok a gyerekek, akik családi házban élnek. A kert minden évszakban sok megfigyelésre és tevékenységre ad lehetőséget.
  • Részt vehetnek a kertészkedésben. Természetes környezetben ismerkedhetnek a gyümölcsökkel, zöldségekkel, virágokkal. A kezdetektől, a betakarításig mindent megfigyelhetnek, segíthetnek a munkában. Ők azok a gyerekek, akik nem csak az áruházak polcairól ismerik a növényeket. 
  • A gyerekek többsége szeret a szabadban "bogarászni". Hálóból készült ételbúra alá begyűjthetünk szöcskét, tücsköt, katicabogarat, hernyókat és kínzás nélkül megfigyelhetjük őket. Nagyítóval is! Ne felejtsünk élelmet betenni. Rovarcsapdát félbevágott, kivájt grapefruit héjából is készíthetünk. Pereme alá tegyünk kavicsokat, hogy a rovarok bejussanak a héj alá. Hagyjuk kinn egy éjszakára, másnap nézzük meg, milyen rovarokat találunk alatta.
  • Készíthetünk "giliszta farmot". Egy nagy befőttes üvegbe rétegezzünk nedves földet, fűrészport, homokot és tegyünk bele 5-6 gilisztát. Megfigyelgetjük a földbe vájt járatokat, de azt is, hogyan tűnnek el a rétegek, mert a giliszták összeforgatják a talajt.
  • Gyűjthetünk csigákat, megfigyelhetjük, hogy bizonyos idő alatt mennyi utat tesznek meg. Melyek tett meg hosszabb utat? Különböző mérőeszközökkel (gyufaszál, fogpiszkáló) lemérhetjük a távolságokat.
  • Ha vakondtúrást találunk beszélgessünk el arról, hogyan néz ki a vakond, hol van az élő helye (föld alatti járatok), mivel táplálkozik.
  • Sokszor találnak gyíkokat, békákat a gyerekek. Ezek megfigyelése szintén nagy élmény lehet. A békák védett állatok, vigyázzunk rájuk, a megfigyelés után ne felejtsük őket visszavinni az élőhelyükre.
Játékok

Állatok szemével látok
  • Légy: 3-4 cm-es kötegekbe kötött szívószállal néz, a másik szeme csukva, így kell odamenni az asztalhoz almaszeletekért.
  • Csiga: 16 rétegű celofánpapír álarcon át kell diót válogatni gesztenyék közül.
  • Földigiliszta:Csukott szemmel szemben áll a felnőttel, aki a lámpa kapcsolgatásával jelzi, mikor mehet feléje. Ha ég, mehet csukott szemmel, ha nem ég, meg kell állni.
Egy icipici pók felmászott az ereszen,            (ujjainkkal felfelé mászunk, lépegetünk)
jöttegy nyári zápor, lemosta hirtelen.              ( ujjainkat lefelé mozgatjuk)
De kisütött a Nap és minden felszáradt,          (felemelt kezünk ujjait széttárjuk)
így az icipici pók felmászott az ereszen.         (ujjainkkal ismét felfelé lépegetünk)

Bogarak keresése

Lapos, sima köveket piros és fekete festékkel katicabogarakká festjük be. A gyermeknek ezeket kell megtalálnia a magas fűben, ahol elrejtettük.

Bogárgyűjtögető

A földről apró kis csavarokat kell összegyűjteni csipesszel.

Nyelvtörő

Csendes csiga csinosítgat kicsi csodás házacskáján.

Forrás: Itt a meleg, itt a nyár...

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    Kedves hozzászóló

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...