Amikor a blogomat indítottam az volt a célom, hogy betekintést nyújtsak a csoportom életébe, napi munkámba.
Segítséget adjak óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra", szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről.

Közben teltek az évek és 40 év után a pályám végéhez értem. A mozgalmas évek után nagy lett a „csend” körülöttem, annak ellenére, hogy továbbra is figyelemmel kísértem az óvodai élet változásait. Akkor határoztam el, hogy folytatom a blog írását és az évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat, ötleteket megosztom az érdeklődőkkel.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

2012. okt. 18.

Tök jó hét - hétfő

Több éve már, hogy óvodánkban az őszi zöldségfélék témakör feldolgozása projekt keretében történik, melynek záróeseménye a "Tök jó mulatság".

Ebben az évben a "Tök jó héten" én voltam  a délelőttös, úgyhogy részletesen be tudok számolni a napi történésekről.
Már az előző héten kértük a szülőket, hogy  hozzanak különféle zöldségeket, különböző méretű és formájú tököket és kapcsolódjanak be a következő hétre tervezett tevékenységekbe. A hét végére egy kosárnyi zöldség gyűlt össze.

Hétfőn a legelső teendőnk a projektfal elkészítése volt, melyet a szokott, jól látható helyre ki is tettünk. 

Megbeszéltük:
  •  Ez a hét a "Tök jó hét" lesz, zöldségekkel ismerkedünk, főképp a tökkel. A nagycsoportosoknak már kellemes emlékeik voltak ezzel kapcsolatban, sok tavalyi élményt fel is idéztünk.
  • Egy  kisfiú megrajzolta a tököt, a többiek pedig zöldségeket ábrázoló képeket ragasztottak fel, amit egy régi könyvből vágtunk ki. Megneveztük őket, felsoroltuk a jellemzőiket. Mindenki elmondhatta személyes élményeit is. Természetesen a gyermekek feladata lesz, hogy a hét folyamán minél több képet gyűjtsenek és ragasszanak fel a falra. Néhányan őszi fát rajzoltak, hiszen a beszélgetés során az évszakkal kapcsolatos dolgok is szóba kerültek.
  • Miután elkészültünk, a szülők által hozott zöldségeket helyeztük el az élősarokban. Megtapogattuk, megszagoltuk, méricskéltük (súly, méret) őket. A nyersen fogyaszthatókat  feldaraboltunk, megkóstoltuk. A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedtük, megmostuk, lábosba raktuk és a konyhában feltettük főni. Délben pedig megettük.

  • A délelőtt során lehetőségünk volt még a tökök megszámlálására, összehasonlítására (méret, szín, forma, fajta). A rakosgatás végén elmondtam az "Elment Péter tököt venni" versikét. Néhány nap múlva már biztosan önállóan el tudják mondani ezt a rövid kis verset a legkisebbek is.
Úgy gondolom, tartalmasan telt el az első projekt napunk.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...