Rendszeres olvasók

2017. jan. 7.

Kreatív technikák 1.- festés, nyomhagyás festékkel

 Az óvodai élet egyik tevékenységi területe a  rajzolás, festés, mintázás, kézi munka. Az interneten nagyon sok kreatív technika közül válogathatunk a témák feldolgozása során, figyelembe véve a gyermekek fejlettségi szintjét és  érdeklődésüket az új iránt.
Gyűjtögettem néhány érdekes technikát, többségüket ki is próbáltam a gyerekekkel.


Festés az ujjal

A legismertebb, legegyszerűbb technika, valamennyien használjuk. Nem kell más hozzá, csak festék és a gyerekek ujja. Ennek variációja a tenyér és lábnyomat. Tapasztalatom szerint láb és tenyérnyomat festésben nem minden gyermek vesz részt szívesen.


Festés borotvahabbal
Ezt nagyon élvezik a gyerekek. Tálcára borotvahabot nyomunk. Többszínű festéket csurgatunk bele és nagyon óvatosan hurkapálcával összekeverjük a színeket, de csak annyira, hogy a színek érdekes mintázatokat adjanak ki. Ezután a papírból kivágott formákat lazán rányomjuk a habra.Kis idő múlva késsel letoljuk a habot.Kész is a tarka-barka kép.
forrás

Pontfestés
Nagyon egyszerű technika, a türelmesebb gyerekek nagyon élvezik. 

Hozzávalók: 
tempera, vagy vízfesték
pötyögtető, ami lehet fülpiszkáló, radírvégű ceruza
sablonok - az egyszerű és bonyolultabb is lehet, a gyerekek képességéhez igazodva
tálkák, amibe a festékeket tesszük

 forrás

Festés szívószállal

Hozzávalók:
rajzlap
tempera
szívószál

Rajzlapra különböző színű festéket csepegtetünk, majd a szívószállal összefújjuk a színeket. Ezután "elővesszük" a képzeletünket. Mit alakíthatunk ki a pacákból, állatokat, virágokat...? A lehetőségeknek nincs határa.


Bottal festés

Az előző technikához hasonló, csak nem szívószálat használunk, hanem a papírra csepegtetett festéket bottal, hurkapálcával húzzuk össze, különböző irányba.



Ecsetnyomok

A különböző vastagságú, formájú ecsetek különböző nyomot hagynak. Ilyenkor nem az ecset hegyével festünk, hanem kicsit megdöntve, rányomjuk az ecsetet a papírra. 




Festés szivaccsal – szivacs nyomat

Az én kedvenc technikám! Kicsi és nagy felületek festésére kiváló. A szivacsot ráfogatjuk a csipeszre és temperába mártva kezdődhet a festés.

 

 

Festés vizes papírra

A rajzlapot vízbe mártjuk és így festünk a papírra. A színek szétfutnak, esetleg keverednek, a színek nem lesznek élénkek.A gyermekek számára látványossá tehetjük a színek keveredését.



Festés fésűvel

Ennél a technikánál is a színek keveredését figyeltethetjük meg. Különböző színű tempera foltokat helyezünk a papírra és fésűvel összehúzzuk a foltokat.


Varázslás festékkel

Ez egy ismertebb technika. Gyertyával formákat rajzolunk a rajzlapra, majd az egészet lefestjük. Lehet egy színnel, de több színnel is.


Festékfolt összenyomása

Ez sem ismeretlen technika. Félbehajtott papírra temperát csöpögtetünk, majd összehajtjuk. Gyönyörű színfoltot kapunk.


Nyomhagyás festett zsineggel kihúzással

Ez egy nagyon érdekes, képzeletet megmozgató technika. Közepes vastagságú fonalakat többféle színnel befestünk, majd ráhelyezzük egy rajzlapra tetszőleges formákat alakítva. A fonalak egyik vége lógjon le a papírról. Amikor ezzel elkészültünk, lefedjük egy papírral és erre egy vastagabb könyvet teszünk, jól lenyomjuk. Megfogjuk a fonalak végét és kihúzzuk. Érdekes formákat kapunk, amit ki is egészíthetünk.


Nyomhagyás hengerrel

Ennél a technikánál is fonalat használunk, amit hengerre, ha nincs WC gurigára tekerünk. Festékbe mártva szép lenyomatot készíthetünk, ami pl. lehet eső, föld.





A hengerre pukkanós csomagolót is tekerhetünk, az is szép nyomot hagy.



Nyomhagyás fogkefével

Rajzlapra formákat teszünk. A fogkefét, vagy körömkefét festékbe mártjuk és a lap fölött a festékes fogkefén végighúzzunk egy hurkapálcát (többször). 


Ilyen pozitív-negatív képet festéssel is létrehozhatunk.






 Buborék festés

Egy tálkában temperát, mosogatószert, kicsi vizet összekeverünk. Szívószállal jól felhabosítjuk és ráhelyezzük a papírt, ahol a habos tempera nyomot hagy. Vigyázni kell, nehogy felszívják a gyerekek!!




Domború festés

Hozzávalók:
fehér ragasztó
vízfesték, vagy tempera

A ragasztóval rajzolunk a rajzlapra, majd beszórjuk sóval. Végül ecsettel színes csurgatunk rá.


 Lavírozás

Peremes tálcába rajzlapot teszünk, majd színes tempera pöttyöket nyomunk rá. Kavicsot, golyót, diót teszünk a tálcába, majd mozgatni kezdjük. A gömbölyű tárgyak nyomot hagynak a rajzlapon.

Bőrbarát festék házilag



Hozzávalók: 

6 db kisebb dunsztosüveg (pl bébiételes üvegek) 3 evőkanál cukor 1/2 evőkanál só 1/2 csésze kukoricakeményítő 2 csésze víz Ételszínezék (piros, kék, sárga) A hozzávalókat összekeverni és lassú tűzön addig kevergetni, amíg sűrűsödni nem kezd Ha túl sűrű akkor egyszerűen keverünk bele még egy kis vizet Kavarjuk, amíg ki nem hűl, majd 6 felé osztjuk és egyenként színezhetjük őket.



Italpor festék


Egy zacskó italport kevés vízzel elkeverünk, szép élénk színeket kapunk és kezdődhet a munka.Én főképp víz és ég festésre használom, nagy felületekre.


Kréta festék

A kicsi, megmaradt aszfalt krétákat tudjuk hasznosítani. Szín szerint a krétákat összetörjük kalapáccsal, vízzel összekeverjük és kezdődhet a festés a járdára.

ITT letöltheted

Köszönöm, hogy leírod a véleményedet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...