Az oldalamon óvodával és az óvodás korú gyermekekkel kapcsolatos dolgokról, valamint a varrott játékok készítéséről olvashatsz. Legszívesebben Waldorf babákat, manókat, bábokat készítek.

Ajánlom az oldalam óvónőknek, akik még kezdők és szükségük van egy kis "mankóra".

Szülőknek, akik szívesen olvasnak nevelésről, problémákról, megoldási lehetőségekről, esetleg saját készítésű játékok varrására vállalkoznának gyermekük fejlődése érdekében.

Örülnék, ha a nézelődés mellett az észrevételeiteket is leírnátok.


Rendszeres olvasók

WALDOF BABÁK, MANÓK

"A szépet csodálni,
Az igazat óvni,
A nemeset tisztelni,
A jót körülölelni,
Ez vezeti az embert
Az életben célokhoz." (Rudolf Steiner)


A Waldorf pedagógia szellemisége mindig közel állt hozzám: az ismeretek  életkori sajátosságokhoz igazodó átadása, a szabad játék, képesség és személyiség fejlesztés fontossága. A Waldorf óvodák játékkészlete kicsit más, mint a hagyományos óvodáké. Előnyben részesítik a természetes anyagokat: fa, kagyló, kövek, melyek megmozgatják  a gyermekek fantáziáját. A Barbie helyett ölelhető, puha gyapjúval tömött babákat ringatnak a gyerekek. A babák arca nem túl kidolgozott. A szem és a száj csak jelzésértékű, éppen azért, hogy a gyermekek az aktuális érzelmi állapotuknak megfelelően válasszanak, hogy sír, vagy nevet a babájuk. Ruháik, pamutvászonból, plüssből, a hajuk  gyapjú, vagy moher fonálból készül.

Talán a Waldorf pedagógia iránti szimpátia késztetett arra, hogy elkezdjek babákat, manókat varrni magam, családom, ismerőseim örömére. A hagyományokat megőrizve, én is természetes anyagokat használok, kézzel varrom a babákat, a ruháikat géppel. Varrás közben sokszor becézgetem őket, próbálgatom, milyen név illene hozzájuk. Ennek ellenére soha nem adom át névvel a babákat kisgazdáiknak, hiszen a "keresztelés" nem az én dolgom, hanem a gyermeké.

A babákat és manókat többféle méretben készítem:
A legkisebbek játéka a 10-15-20 cm-es csücsökmanó, vagy álommanó. Finom, puha, "csücskös", kedves hálótársa lehet a legkisebbeknek.
Kisebb óvodások kedves játéka lehet a 30 cm-es sapkás manó (lány, vagy fiú), ölelhető, fix ruhás, de öltöztethető is.
A nagyobbak szerepjátékához tartozhat a 30-40 cm-es öltöztethető baba, fix, vagy fésülhető hajjal, ruhákkal, cipőkkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves hozzászóló

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...